Snopu z rokami: vezje pred montažo

Snopu z rokami: vezje pred montažo

Še 15 - pred 20 leti, je bila obremenitev omrežja relativno majhna, vendar je danes razpoložljivost velikega števila gospodinjskih aparatov izzvala porast v času obremenitve. Stare žice niso vedno sposobne za težko breme in da je potrebno, da jih bodo zamenjali na koncu. Polaganje električne napeljave v dom ali stanovanje - to je zahteva kapitan določene spretnosti in znanja. Najprej, gre za poznavanje pravil o snopu, sposobnost branja in ustvarjanje priključne načrte, kot tudi na električnih sposobnosti. Seveda, narediti električno napeljavo lastne roke je lahko, vendar je treba upoštevati pravila, določena spodaj in priporočila.

 1. Pravila kabli
 2. Oblikovanje in vezje kabli
 3. ožičenje
  • Označevanje in priprava kanalih
  • Namestitev odprto ožičenje
  • Namestitev skrite napeljave

Pravila kabli

Vsa gradbena dejavnost in gradbeni materiali je strogo urejeno z nizom pravil in zahtev - snip in GOST. Kot je za ožičenje in celotnega sklopa, ki je priključen na električno energijo, bi morali paziti na pravila o električnih naprav (okrajšano PUE). Ta dokument določa, kako in kaj storiti pri delu z električno opremo. In če želimo postaviti ožičenje, potem moramo to študijo, še posebej tisti del, ki se nanaša na namestitev in izbire električne opreme. Tukaj so osnovna pravila, ki jih je treba upoštevati pri nameščanju električne napeljave v dom ali stanovanje:

 • ključni elementi napeljave, kot so distribucija škatle, metrov, vtičnice in stikala morajo biti lahko dostopne;
 • nastavitev stikal se izvaja na višini 60 - 150 cm od tal. Sami stikala se nahajajo v krajih, kjer v odprti ne preprečujejo dostop do njih. To pomeni, da je stikalo na levi strani in obratno, če se vrata odpirajo v desno. Žica je preusmerjen stikala navzdol;
 • odvod je priporočljivo namestiti na višini 50 - 80 cm od tal. Ta pristop narekuje varnosti pri potopu. Tudi izstop nameščeni na razdalji 50 cm od plinske in električne peči, kot tudi radiatorjev, cevi in ​​drugih ozemljeni predmeti. Žica je preusmerjen na izhod od spodaj navzgor;
 • Število mest v prostoru mora biti v skladu z 1 kos. 6 m2. Kuhinja ni nobena izjema. Ugotovilo je več, kot je potrebno za priključitev gospodinjskih aparatov mestih. Montaža vtičnic v WC je prepovedana. Za vtičnice v kopalnici širše reševanje ločen transformator;
 • Priključni znotraj ali izven sten se izvaja samo navpično ali vodoravno, in kraj tesnila prikazano na ravnino ožičenja;
 • žice so jih na določeni razdalji od cevi, tla in druge stvari. Za zahtevano vodoravni razdalji 5 - 10 cm od nosilcev prekrivajo in kap in 15 cm od stropa. Talni višina 15 - 20 cm navpične žice so nameščeni na razdalji 10 cm od roba odprtine vrat ali okna .. Razdalja od plinskem ventilu mora biti vsaj 40 cm;
 • pri polaganju zunanjega ali prikrite napeljave je potrebno zagotoviti, da se ne dotikajte kovinskih delov gradbenih konstrukcij;
 • Pri polaganju več vzporednih žic razširja razdalja med njimi mora biti vsaj 3 mm, ali vsak prevodni treba spravljen v zaščitni škatli ali valovitosti;
 • Ožičenje in priključne žice teče znotraj posebnih omar. spoj previdno izolirana. Spojina bakrene in aluminijaste žice med strogo prepovedana;
 • zemlja in nevtralnih žice so pritrjene na instrument z vijačenjem.

Oblikovanje in vezje kabli

Delo na ožičenje, začenši z oblikovanjem projekta in priključnim načrtom. Ta dokument je podlaga za prihodnje doma ožičenje. Izdelava projekta in shemo dovolj resna zadeva in da je bolje prepustiti izkušenim strokovnjakom. Razlog je preprost - to vpliva na varnost, ki živijo v hiši ali stanovanju. Storitve o oblikovanju projekta bo stalo določeno količino, ampak je vredno.

Projekt ožičenja diagram

Tisti, ki so navajeni, da delaš vse, kar je s svojimi rokami, imajo upoštevanjem zgoraj navedenih pravil, pa tudi učenje osnov elektrotehnike, da svoje risbe in izračune o obremenitvi na omrežju. Kakršne koli težave s tem, še posebej, če obstaja vsaj nekaj razumevanja, kaj električnega toka, in posledice malomarnega ravnanja. Prva stvar, ki jo potrebujete, je legenda. Ti so prikazani na sliki spodaj:

Shematski simboli naprave

njihovo uporabo, narediti risbo stanovanju in načrtovano svetlobne točke, lokacije namestitve stikal in vtičnic. Kako in kje imajo sedež, zgoraj opisana pravila. Glavni cilj takega sistema - prikazuje montažne naprave in napeljave. Ko ustvarite napeljave diagram je pomembno, da razmišljajo vnaprej kje, koliko in kaj se bo stojijo naprave.

Naslednji korak bo vzpostavitev sheme snopu na priključnih točk na krogu. Na tej točki je treba bivati. Razlog za to vrsto napeljave in povezave. Samo nekaj od teh tipov - paralelni, serijski in mešano. Zadnji najbolj privlačna zaradi racionalne rabe materialov in maksimalno učinkovitost. Za lažje ožičenje vse priključne točke so razdeljeni v več skupin:

 • kuhinja razsvetljave, hodnik in dnevni sobi;
 • WC in kopalnica razsvetljavo;
 • elektrika vtičnice dnevne sobe in hodniki;
 • vtičnice kuhinja z električno energijo;
 • napajalne vtičnice za električne peči.

Zgornji primer je le eden od mnogih možnosti za razsvetljavo skupine. Glavna stvar, ki jo je treba razumeti - je, da če skupina povezovalno točko, zmanjšanje količine uporabljenih materialov in same poenostavljeno shemo.

skupine elektrika potrošnikov v stanovanju

Pomembno! Da bi poenostavili o ožičenje vtičnice žice se lahko iz pod podom. Žice za razsvetljavo so nameščene znotraj zgornjih talnih plošč. Ti dve metodi sta dobro uporabiti, če nočeš Stroebe stene. V diagramu, je ta vnos označen s črtkano črto.

Tudi v projektu napeljave navedeno izračun ocenjene sedanje mreže in uporabljene materiale. Izračun izvedemo v skladu s formulo:

I = P / U;

pri čemer je P - skupna moč vseh naprav (W) uporablja, U - napajalna napetost (V).

Na primer, kotliček 2 kW, 10 nitko 60 W, 1 kW mikrovalovna pečica, hladilnik 400 vatov. Jakosti 220 voltov. Kot rezultat (2000+ (10h60) + 1000 + 400) / 220 = 16,5 amperov.

V praksi se je tok v omrežju do sodobnih stanovanj le redko presega 25 A. Na podlagi tega, in so izbrani vsi materiali. Najprej gre za del napeljave. Da bi olajšali izbiro, spodnja tabela prikazuje glavne parametre električnih kablov in žic:

presek kabla, odvisno od jakosti toka

V tabeli so prikazane maksimalne natančnosti vrednosti, in kot se pogosto trenutna moč se lahko razlikujejo, bi bilo potrebno majhno maržo za večino žici ali kablu. Zato je vsa napeljava v hiši ali stanovanju priporočljivo izvajati naslednje snovi:

Žice za ožičenje

 • VVG žični 5 * 6 (pet jedra in poglavje 6 mm2) se uporablja pri stavbah z oskrbo trofazne za povezavo z glavnim plošča svetlobnega ščitom;
 • VVG-2 * 6 žice (dve žice in poglavje 6 mm2) se uporabljajo v domovih z dvofaznem moč povezati z glavno ploščo svetlobe ščitom;
 • VVG žice 3 * 2,5 (tri jedra in 2,5 mm2) se uporablja za večino napeljave od svetlobne plošče do omarice in iz njih v priključke;
 • VVG žice 3 * 1.5 (tri sklope in prerez 1,5 mm2) se uporabi za ožičenje od omar do točke osvetljenosti in kretnic;
 • VVG-3 * 4 žice (tri sklope in prečni prerez 4 mm2) se uporablja za električno.

power off stroji

Če želite vedeti točno dolžino žic morajo teči malo z ukrepom trakom okoli hiše, in rezultat dodamo 3 - 4 m na zalogi. Vse žice so povezani s ščitom osvetlitev, ki je nameščen na vhodu. Plošča nameščena prekinjala. Ponavadi ta RCD 16 A in 20 A. Prvo se uporablja za razsvetljavo in preklopi na drugo vtičnico. Če želite nastaviti individualno aparat RCD 32 A, če pa je moč večja od ploščo 7, kw, nato pa na RCD 63 A.

Osebno zaščitno opremo za električne žice

Zdaj moramo izračunati koliko vtičnice in razdelilnih omarah. To je vse zelo preprosto. Samo poglej na sliki in da preprostega izračuna. Poleg zgoraj opisanih materialov zahtevajo različne potrošni, kot izolacijskega traku in PPE kape za priključitev žic in cevi, kabelske kanale ali kanale za električne vodnike, zaprta.

ožičenje

V delih ni nič zastrašujoče na električni napeljavi. Glavna stvar, da se držijo z namestitvijo varnostnih pravil in sledite navodilom. Vsa dela se lahko opravi sam. Od orodja za izvedbo zahtevane montažnega tester bolgarka udarec ali vrtanje ali izvijač, klešče, ter klešče križni in ploski izvijač. Ne bo narobe, da laser ravni. Ker ne je zelo težko, da bi vertikalno in horizontalno postavitev.

Pomembno! Izvedbo popravil z zamenjavo napeljave v stari hiši ali stanovanju skrite napeljave, morate najprej najti in odstraniti stare žice, če je to potrebno. Za te namene se ožičenje senzor.

Označevanje in priprava kanalih

Označevanje za ožičenje

Začnemo z namestitvijo oznak. Za to uporabo marker ali svinčnik oznako, pritrjeno na steno, kjer je žica, ki se jih. V tem primeru sledimo pravila za polaganje kablov. Naslednji korak je, da označite lokacije za namestitev razsvetljave, vtičnice in stikala ter svetlobne plošče.

Pomembno! V novih hiš za plošče razsvetljavo, posebno nišo. V tem stare garde preprosto obesili na steno.

Shtroblenie stene pod ožičenje

Po diplomi z oznako, ali nadaljevati z namestitvijo napeljave odprt način, ali shtroblenie stene poravnano. Sprva z udarec in a posebne šobe kron so zmanjšanje luknje za namestitev svečke, stikala in razdelilne omarice. Za žice so sami postavil Stroebe uporabo mlinček ali luknjalo. V vsakem primeru bo veliko prahu in umazanije. Utori utor globina mora biti približno 20 mm, in širine biti taka, da v Stroebe prosto nameščena vse žice.

Napeljave v votline prekrivajo

Kot je za strop, potem obstaja več možnosti za reševanje vprašanja s umestitve in določitvi ožičenje. Najprej - če je strop ali napetosti, celotna napeljava preprosto pritrjen na nosilni strop. Drugi - je plitvo rezanje utorov za ožičenje. Tretji - ožičenje se skriva v stropni plošči. Prvi dve možnosti sta zelo preprosta za uporabo. Vendar pa bo tretji moral narediti nekaj pojasnil. Montažne hiše se uporabljajo prekrivanje z notranjimi praznin, da dve luknji in dovolj, da doseže znotraj prekrivajočih žic.

Po končani shtroblenie, preide k zaključni fazi priprave za namestitev ožičenja. Žice, da bi jih v sobo, kar potrebujete, da se raztezajo skozi stene. Zato moramo uporabiti udarec za udarec luknje. Značilno je, da so te luknje, ki v kotu sobe. Prav tako se luknje za rastlinske žic iz električne plošče za ščitom osvetljenosti. Po končani shtroblenie stene začnete namestitev.

Namestitev odprto ožičenje

Montzha odprta ožičenje

Začnemo z namestitvijo z vgradnjo svetlobne plošče. Če je bil posebno nišo ustvarjen za njega, nato pa smo se nazaj, če pa ne, samo visi na steni. Znotraj loputo nastavite RCD. Njihovo število je odvisno od števila svetlobnih skupin. Sestavljen in pripravljen za priklop na ploščo izgleda takole: na vrhu terminala so nič, pod ozemljitev med terminalih in avtomatih.

centrala

Zdaj bomo začeli žice navznoter VVG-5 * 6, ali VVG-2 * 6. S strani električne povezave plošče Električna napeljava nosi, zdaj pa ga pustite brez povezave. Znotraj plošča razsvetljave uvodnem žice priključene na naslednji način: modro žico priključimo na nič, belo zgornjo kontaktne RCD in rumene barve z zeleno črto žico pritrjeno na tla. Stroji RCD medsebojno povezani zaporedno na vrhu s premostitvenimi žic iz belo. Zdaj pojdite na snopu odprt način.

Vgradnja kabelski kanal na odprto napotitvi

Po vzoru prej načrtovanih sidrnih škatle ali kabelskimi kanali za ožičenje. Pogosto z odprto napeljave kabelske kanale se trudijo, da se postavijo okoli podstavku ali obratno skoraj do stropa. . Kanali za ožičenje, pritrjenih z vijaki v korakih po 50 cm Prva in zadnja luknja v škatli storiti na razdalji 5 - 10 cm od roba. Za to zasverlivaem luknje v steno s pištolo, kovanje v čepa in pritrdite kabelski kanal z vijaki.

Še ena posebnost v wirings so vtičnice, stikala in razdelilne omarice. Vsi visijo na steni namesto graditi v notranjosti. Zato je naslednji korak je, da jih namesti na kraju samem. To je dovolj, da jih pritrdite na steno, označite mesto na izvrtin določitvi in ​​jih pritrdite.

odprta ožičenje

Nato bomo nadaljevali do kabelskega snopa. Začnemo z o glavni avtocesti in od vtičnice do ščita osvetlitve. Kot smo že omenili, z uporabo žice VVG-3 * 2.5. Za udobje, od priključne točke na stranski plošči. Na koncu žice visi nalepko, ki označuje, da je žica in kam gre. Nato čaka žice VVG-3 * 1,5 kretnic in svetil do omarice.

Sestavljeni Vodniki doze

Znotraj stičišča so zabojniki žice povezan s Sizov ali previdno izolirati. Znotraj plošča svetlobne VVG-jedro žice 3 * 2,5 priključen na naslednji način: rjavo ali rdečo žilo - fazo, ki je priključen na dno RCD, modra - nič, pritrjeno na zgornjo nevtralno avtobus, rumena z zelenim trakom - na ozemljitev pnevmatike spodaj. S pomočjo "prozvanivatsya" tester vseh žic, da bi se izognili morebitnim napakam. Če je vse v redu, pokličite električarja in priključen na razdelilno omarico.

Namestitev skrite napeljave

Deluje skrito ožičenje je preprost. Bistvena razlika od odprtega edini način, da se skrije žico iz pogleda. Ostali koraki so praktično enake. Sprva nastavite osvetlitev tablice in samodejno RCD, po katerem je rastlina in Kabel-kabel iz električne plošče. Prav tako smo ga pustite brez povezave. To bo za električarja. Nato nastavite naredi znotraj niše distribucijske škatle in barvo.

namestitev flush

Zdaj pa gremo v snopu. Prvi tlakovanje glavni avtocesti iz VVG-3 * 2,5 kabel. Če je bilo načrtovano, potem žice do vtičnice so določene v tla. Žica VVG-3 * 2.5 tovarni v cevi za električno napeljavo ali posebne vala in utira svojo moč, da se žice na vtičnico. Tam postavite žico znotraj Grooves in rastlinah v njegovi ščitom. Naslednji korak je namestitev kablov VVG-3 * 1,5 stikal in svetlobnih točk do razdelilnih omar, kjer se pridružijo glavno žico. Vsi priključki izolirati SIZami ali trak.

Preverjanje tester skrite napeljave

Na koncu "prozvanivatsya" celotno omrežje uporablja tester za morebitne napake in se povežejo s ščitom osvetlitve. način povezave podoben tistemu, ki je opisan za odprto ožičenje. Po končanem zaključku do Stroebe ometane in povabi električarja za povezavo razdelilne omarice.

Polaganje električarji v hiši ali stanovanju na izkušenega mojstra - to je enostavno dovolj. Toda za tiste, ki so seznanjeni s elektrotehnike, morate sprejeti pomočjo izkušenih strokovnjakov, od začetka do konca. To, seveda, bo strošek denarja, vendar pa se lahko zaščitite od napak, ki lahko povzročijo požar.


Like this post? Please share to your friends: