kilang papan bas dengan tangan sendiri

kilang papan bas dengan tangan sendiri

Penduduk bandar-bandar kecil atau kampung-kampung mengetahui dengan baik apa peranan hidup mereka bermain apa-apa kelengkapan pemprosesan kayu yang mungkin akan mendapat banyak digunakan dalam kerja mereka. Dalam masa kita, pasaran pembinaan adalah penuh dengan banyak model yang berbeza daripada peralatan kerja kayu, dan yang paling popular adalah kilang papan. Semua kilang papan dibahagikan kepada bingkai, cakera dan pita yang pandangan yang berbeza daripada alat pemotong. kilang papan bas dari peranti radikal yang berbeza mereka sendiri.

kandungan:

  1. kilang papan tayar tujuan
  2. Pembinaan kilang papan bas
  3. Prinsip operasi kilang papan bas
  4. tayar pengeluaran kilang papan
  5. Menggunakan kilang papan buatan sendiri

kilang papan tayar tujuan

Manusia telah lama menggunakan kayu baka yang berbeza untuk pengeluaran barang-barang yang perlu untuk kehidupan dia. Pada masa ini, orang bekerja pada pemodenan peralatan kerja kayu. gergaji tangan yang telah digunakan sebelum ini, hampir tenggelam ke dalam kelalaian. Kami datang untuk menggantikan mereka lebih banyak mesin moden dan selesa, yang termasuk rantai, Gang dan mesin memotong, serta kilang papan bas.

Apa-apa pembinaan atau penyelenggaraan bangunan disertai dengan aliran tunai yang besar yang disebabkan oleh pemprosesan kayu: menggergaji kayu, papan penuaian, kekuda pembuatan, rasuk dan bahagian-bahagian perabot. Semua ini, sudah tentu, anda boleh membeli dalam rangkaian perdagangan runcit, tetapi apabila membeli jenama kilang papan tayar baru semua perbelanjaan akan dibayar kembali dengan cepat, dan dengan mesin kerja kayu anda sendiri anda membina sebuah rumah, mandi, garaj, rumah negara dan gazebo musim panas.

kilang papan bas dengan tangan sendiri

Tujuan utama bas kilang papan buatan sendiri adalah berkualiti tinggi membujur balak menggergaji mana-mana spesies kayu untuk edging pembuatan dan papan tepi, jalur venir, tiang, kayu dan menggergaji balak kecil. Kilang papan jenis ini bertujuan untuk melahirkan kumpulan kecil kayu bergergaji, kayu balak dan pemprosesan tidak standard adat bersaiz bahan kerja yang menerima.

gergaji tayar tidak memerlukan kawasan yang besar untuk pemasangan dan boleh bebas yang ditetapkan ke atas bahagian tanah yang terhad. Sudah tentu, kilang papan rantai tidak akan menggantikan Otsilindrovochnye mesin atau ventsevomu pemotong tetapi memotong kayu dan membuat lembaga anda boleh memiliki tangan. Di dalam gambar yang anda lihat kilang papan bas yang membezakan mesin yang berjalan dari sesalur utama dan pemasangan tetap, serta pilihan yang berdiri sendiri, berjalan pada petrol, yang anda boleh pergi ke dalam hutan dan menuai kayu yang dikehendaki.

Pembinaan kilang papan bas

kilang papan anduh terdiri daripada rangka, perhentian gigit, penggelek troli alih pengangkutan, motor elektrik, tayar dan gergaji rantai. Rangka kilang papan ringan, jadi ia boleh dibawa di dalam batang kereta. Bas kilang papan boleh agak mudah untuk bergerak dan memasang di sekitar rasuk, yang dipotong - dalam gudang atau tapak pembinaan kayu.

Ia boleh dipotong untuk tayar log kilang papan hampir mana-mana panjang. Dan jika anda menyediakan lukisan tayar kilang papan buatan sendiri pemasangan tambahan bahagian lain, jadi ia adalah mungkin untuk meningkatkan panjang log masih beberapa meter. Ia dianggap sangat bermanfaat apabila membina sebuah rumah atau sebuah rumah negara untuk pengeluaran papak.

Agak mudah dan mudah adalah reka bentuk hentian pengapit. Dua pengapit terletak di hujung dan permulaan log, log ditekan terhadap teras skru kotak semak. Dalam proses pemotongan boleh meninggalkan perhentian di peringkat masing-masing.

kilang papan bas dengan tangan sendiri

Troli alih boleh dipasang dari plat keluli yang mempunyai ketebalan 5-6 milimeter. Ia menyediakan stereng dan kawasan teras. Kemudian dia memakai penggelek atau galas. Sebagai rantai untuk bergerak troli boleh digunakan dari litar yang menggabungkan. Menggunakan gergaji tajam memotong membujur menjamin potong permukaan rata. Seperti gergaji adalah tetap pada gerabak khas yang bergerak di atas landasan melalui bingkai.

peranannya sempurna melaksanakan dua saluran keluli yang mempunyai panjang 8 meter dan ketinggian 0.14 meter. Pada meter jarak dan separuh daripada keseluruhan panjang bar saluran melahirkan lubang dibuat dalam set meliputi, sebagai contoh, daripada segmen saluran itu. Seluruh struktur dibuat dengan sendiri kilang papan tangan tayar mereka untuk dipasang pada rak.

Powertrain pada tayar kilang papan boleh menjadi motor elektrik tiga fasa, yang mempunyai kapasiti sebanyak 5.5 kW, atau anda boleh menggunakan empat lejang kapasiti enjin petrol automatik 5.5 hp. kelajuan pemotongan dalam kes ini adalah masing-masing 18.6 dan 9.7 meter sesaat. Motor elektrik diletakkan di atas satu sudut dikimpal khas.

kilang papan bas dengan tangan sendiri

Bar dan rantai untuk kilang papan, biasa. Apabila memotong ketegaran tayar menghapuskan beberapa kecacatan seperti, sebagai contoh, gelombang, dan mencapai ketepatan menggergaji ± 1 milimeter hingga 6 meter panjang. Semasa menggergaji ketebalan memotong kereta api ia tidak lebih adalah daripada apabila menggunakan gergaji bulat. Pada akhir peranti mengunci ditetapkan tempatnya di kilang papan bas, yang bertujuan untuk menjamin log.

Prinsip operasi kilang papan bas

Prinsip operasi adalah sama dengan tayar kilang papan Sawmills operasi Tape. Log dalam proses pemprosesan tidak bergerak dan potongan dilakukan dengan menggunakan suatu saw, yang dilampirkan dengan pengangkutan yang bergerak. Perbezaan utama di antara model-model ini terletak pada penggunaan saw rantai dilampirkan ke bas.

rantai adalah jauh lebih murah daripada yang dipasang di saw band ini, lebih cepat dan lebih mudah untuk bersedia untuk bekerja dan mempunyai kehidupan yang lama berkhidmat. Tetapi bilah pita tidak boleh digunakan selepas bekerja selama 10 jam, supaya ia memulihkan sifat-sifatnya. Jika betul dilaksanakan atau pemisahan gigi pengisaran, kain tali pinggang datang ke rosak, dan kayu yang diperolehi adalah miskin atau tidak boleh digunakan.

Oleh itu, penggunaan sektor swasta kain tali pinggang dikaitkan dengan pelbagai masalah. Saw rantai, yang digunakan dalam tayar Sawmill, tidak memerlukan penjagaan itu dan persediaan yang rapi untuk kerja-kerja, seperti yang dibuktikan oleh video bas dengan tangan kilang papan itu. rantai yang tajam dan segera diletakkan di kilang papan. Di samping itu, walaupun kualiti miskin mengasah memotong kualiti tidak akan mengalami: ia adalah sangat baik kerana ketegaran tayar, dan alunan dan laras tidak akan berlaku dalam apa jua keadaan.

kilang papan bas dengan tangan sendiri

kilang papan bas boleh dipasang di mana-mana bilik, jika syarat-syarat berikut adalah untuk melindungi peralatan elektrik daripada kesan hujan turun. Ia perlu di dalam atau di luar rumah. Kilang papan diletakkan di tingkat bawah. Di bawah landasan yang jika tidak ada set anchor diterima. Trek kereta api dan bas di pengangkutan mendedahkan secara mendatar.

Kilang papan untuk menggergaji tayar membuat kapal terbang mendatar sambil bergerak pengangkutan secara manual ke bas. Moving dijalankan bersama-sama elemen panduan berbanding dengan balak yang diproses yang terletak pegun. pelarasan ketinggian tombol diputar secara manual menurunkan atau menaikkan bas.

ia adalah disyorkan untuk pra-dicelup dalam minyak dan menghalangnya semalaman untuk hidup lebih lama berguna rantai baru. Jika dipakai memandu gegancu, anda tidak boleh memakai rantai barunya, kerana ia adalah perlu untuk menukar bintang lama, seperti yang ditunjukkan dalam video dari kilang papan bas. Berhati-hati semasa rantaian untuk ketegangan, yang perlu diselaraskan dengan teliti, dan tayar dilincirkan, jadi kerap, pam minyak pedagang minyak dalam gegancu hidung.

kilang papan bas dengan tangan sendiri

kerja intensif pada tayar menyebabkan kerja-kerja kilang papan kerap perlu mengasah rantaian saw. Mengasah purata diterima untuk melakukan setiap setengah - dua jam bergantung kepada kayu ketumpatan gergaji. Mengasah saw mesin rantaian mengasah yang anda ingin gunakan, yang dengan mudah menyesuaikan diri dengan mana-mana sudut padang dan bilah mengasah. Untuk mengelakkan berhenti proses pemotongan, adalah disyorkan sentiasa berguna untuk mempunyai stok rantaian saw ganti.

tayar pengeluaran kilang papan

kilang papan bas, yang dibuat dengan tangan sendiri, akan menjadi pembantu yang boleh dipercayai di ladang. Menghasilkan bingkai yang diperbuat daripada dua saluran keluli yang mempunyai panjang 8 dan ketinggian 0.14 meter. Di samping itu, menggunakan sudut logam atau landasan. Bilet memerlukan mereka yang mempunyai bentuk lurus yang ideal. U-bahagian di sepanjang lubang gerek dengan diameter yang rapat 14-16 milimeter pada jarak kira-kira 1.5 meter, yang boleh dilihat dalam kilang papan lukisan bas.

Mengikut bilangan lubang yang akan dihasilkan daripada segmen paip tali leher khas untuk air. Butiran yang perlu tetap dengan skru atau kancing Thread. komponen reka bentuk kilang papan yang pra-disediakan, anda perlu untuk meletakkan bersama-sama dan ditetapkan pada rak. Bilangan kaunter bergantung kepada panjang. rak baru-baru ini diletakkan pada jarak satu meter dari akhir panduan.

kilang papan bas dengan tangan sendiri

Membuat reka bentuk pendakap rasional menetapkan pendakap. Kemudian memasang keranjang alih, yang berubah melancarkan plat keluli 4-6 milimeter tebal, dan panjang - 0.6 meter, bergantung kepada saiz motor. Untuk mengambil plat trak pengapit dan gasket.

Elemen-elemen bertanggungjawab memastikan pergerakan bebas mekanisme, seperti yang ditunjukkan dalam video bas kilang papan buatan sendiri. Pada masa yang sama memerlukan tindak balas yang sangat minimum. spacers senarai yg panjang lebar dilakukan dengan menggunakan bolt. Menghapuskan salib-play, melampirkan ke kawasan troli teras. troli boleh dipasang pada penggelek atau galas.

kilang papan bas dengan tangan sendiri

Pada batang profil aluminium motor elektrik napresovan dengan dua aliran. Yang berkuat kuasa dari enjin disebarkan melalui dua tali pinggang pada takal yang terletak pada lengan pemotongan. Takal yang mempunyai diameter 80 milimeter pada bahagian luar, boleh diambil dari pengusaha motor. daya takal dipacu disebarkan melalui berputar roller pada dvuhpodshipnikah, pada bintang, dan kemudian pada rantai.

Litar digunakan untuk tujuan pergerakan troli dengan saw dan motor. Rantaian kepada kilang papan tayar perlu juga menghulurkan, seperti dalam gambar buatan kilang papan tayar. Tali pinggang ketegangan dan rantai boleh dilakukan secara manual, penetapan oleh dua bolt dengan kacang. Anda juga boleh meletakkan pada rantaian regangan bolt mengetatkan, tetapi lencong usaha yang cukup bahawa rantai adalah tegang. Adalah disyorkan untuk memudahkan kerja-kerja rantai untuk melincirkan dengan minyak pelincir secara berterusan.

kilang papan bas dengan tangan sendiri

Roda tangan dipasang pada salah satu lengan sprockets yang dilupuskan di panduan tepi. Anda boleh melibatkan diri dalam pembuatan peranti pengunci untuk kayu: di dalam paip dengan diameter 3-4 cm dimasukkan rod alih yang termasuk berhenti di ketinggian yang dikehendaki skru M8. rod menekan ahli bahagian yang tertentu yang mempunyai panjang sekurang-kurangnya 1.5 sentimeter dan pengapit cam.

Menggunakan kilang papan buatan sendiri

Selepas membuat bas kilang papan buatan sendiri, anda boleh meneruskan untuk pemasangannya. Kilang papan yang dipasang pada panduan landasan melalui empat penggelek sokongan. Penggelek boleh diubah dari tensioners daripada pengusaha motor yang sama. Perhatikan bahawa tayar dan rantai mestilah khusus untuk menggergaji membujur. Litar ini akan menjadi lebih tajam, lebih mudah ia adalah untuk memotong pokok. Pada hari yang anda akan mempunyai untuk menukar 2-4 rantai. Dalam gambar yang anda boleh lihat bas kilang papan ciri-ciri rantai dan tayar.

Untuk menetapkan ketebalan papan bergergaji boleh dipasang skru menegak, di mana putaran bingkai bergerak dengan unit melihat. Saiz mula mempamerkan baris, dan apabila anda menjadi ramschikom berpengalaman, anda boleh menetapkan ketebalan bahan kerja pada perolehan skru.

kilang papan bas dengan tangan sendiri

Pada awal kayu itu selamat mengikut lukisan bingkai bas itu melihat dengan tangannya sendiri, pada tangki terbuka dengan minyak paip, jalankan motor elektrik, turunkan bingkai dan pemutar boleh mula bergerak kilang papan bas. kuasa dengan yang trek akan dipindahkan kilang papan, kecil. Kadar ini bergantung kepada ketebalan kayu balak, batu dan kayu rumit, kayu negeri - kering atau segar, serta tahap litar tanah.

Dibuat dengan tangan mereka sendiri kilang papan mampu untuk memotong mana-mana kayu, tetapi adalah dinasihatkan untuk menggunakan svezhezagotovlennuyu, tidak kering, seperti kata pepatah, dikukus. Lebih mudah untuk memotong balak pain, pokok daun luruh lembut - pokok paya, maple, popular, Aspen, lebih berat - abu, elm, oak. Paling sukar untuk bekerja dengan akasia kukus, kerana baka ini adalah kayu yang sangat padat dan keras.

kilang papan buatan sendiri kayu bergergaji mampu, panjang maksimum 7 meter dan diameter maksimum - 40 sentimeter. kelajuan pemotongan bahan kayu boleh digambarkan sebagai - papan tiga meter blank kayu pain yang mempunyai diameter 25 sentimeter, melihat melalui 7 minit.

Jadi, anda belajar bagaimana untuk membuat kilang papan bas mereka sendiri. Anduh tahan karat berbeza menggergaji kilang papan kayu, ketepatan, padat, rendah kos tayar kilang papan reka bentuk kesederhanaan, kebolehpercayaan, berat badan yang rendah, ergonomik semasa operasi, kemudahan pengangkutan, ketahanan dan keselamatan. Jika anda mempunyai banyak bangunan, ia adalah masa untuk berfikir tentang membuat mesin tayar yang direka untuk pemprosesan membujur balak.


Like this post? Please share to your friends: