Meletakkan parket dengan tangan sendiri

Meletakkan parket dengan tangan sendiri

Kayu lantai - sentiasa cantik, asal dan haba. Untuk mewujudkan suasana yang unik keselesaan tidak boleh dibandingkan dengan lain-lain jenis lantai. Untuk membuat lantai parket yang canggih dan mulia individu digunakan. Parket boleh dibentuk corak unik bergaya, yang adalah mengapa ia adalah popular sehingga ke hari ini, walaupun pada hakikatnya parket meletakkan - yang kompleks dan memakan masa. Walau bagaimanapun, tidak semestinya memanggil pakar, setelah mengkaji teknologi dan mengikuti semua peraturan dan garis panduan, semua kerja-kerja meletakkan boleh dilakukan secara bebas. Tugas ini dipermudahkan oleh fakta bahawa semua jalur parket moden dibuat dengan lidah dan alur sistem, yang membantu untuk menegangkan dan mengelak unsur-unsur parket tanpa jurang.

 1. Lantai parket - memilih kayu
 2. Beli parket bahagian - memberi perhatian kepada kualiti
 3. Teknologi meletakkan parket
 4. kerja-kerja persediaan sebelum meletakkan lantai
  • Penyediaan asas konkrit
  • Meletakkan papan lapis di gelegar
  • Penyediaan lantai kayu lama
 5. Meletakkan parket dengan tangan sendiri
  • Kaedah meletakkan parket
  • Bagaimana untuk meletakkan parket keping - Peristiwa Penting
  • Pilihan untuk meletakkan parket
 6. Mengempelas parket
 7. Shpatlevanie dan penyebuan parket
 8. Tingkat bedah siasat lakuer bertatahkan parket atau minyak

Lantai parket - memilih kayu

Jenis kayu bukan sahaja warna lantai, tetapi juga ketahanan, sebagai spesies kayu yang berbeza mempunyai kekerasan yang berbeza dan rintangan kepada kelembapan. Sebagai contoh, pain dan konifer lain yang digunakan untuk pengeluaran parket kerana kelembutan yang luar biasa. Di tingkat pain, walaupun mendedahkan beberapa lapisan pernis, akan kekal kesan tumit dan objek tajam yang lain.

Spesies yang paling biasa digunakan untuk lantai adalah oak, walnut, maple, ceri, abu, beech dan lain-lain.

oak parket

oak parket - klasik genre. Ia adalah pepejal, tahan kelembapan, mempunyai corak yang cantik warna yang boleh mempunyai pelbagai warna coklat. Kelemahan hanya oak konvensional adalah bahawa ia menggelapkan masa ke masa. Sepanjang persembahannya pada ketinggian. Apabila membeli oak parket memberi perhatian kepada tempoh pengeringan, mempercepatkan pengeringan pilihan adalah tidak perlu.

Beech parket

Beech parket Ia mempunyai kekerasan yang sama dengan oak, tetapi ia mempunyai warna panas yang licin dan lembut kekuningan atau kemerahan, yang mana dihargai. Beech - rock berubah-ubah. Di bawah pengaruh perubahan suhu dan kelembapan adalah melengkung dan cacat, yang memerlukan penjagaan khas dan mematuhi syarat-syarat operasi optimum untuk mereka.

Parket diperbuat daripada maple

maple parket pertama ia kelihatan putih, tetapi akhirnya sedikit kuning. Kekerasan ia tidak kalah dengan oak, dan dalam beberapa baka angka ini lebih. Ambil perhatian masa pengeringan, cepat kering kayu maple berubah bentuk dari masa ke masa.

ceri parket - coklat dengan naungan jauh merah jambu, tetapi sedikit lebih gelap dengan masa. Ia mempunyai kekerasan yang lebih rendah daripada oak, bagaimanapun, agak popular kerana ia mudah untuk memproses dan trim.

Parket dari merbau

Parket dari merbau - Pilihan eksotik. Ia bernilai untuk corak yang cantik dalam konteks tong dan pelbagai pilihan warna - semua warna coklat. Merbau tidak takut air, tetapi penuh dengan resin bahawa ia adalah sukar untuk memproses.

Pilih parket kayu berdasarkan keadaan operasi di kawasan tertentu. Sebagai contoh, ceri boleh digunakan di dalam bilik kanak-kanak, di pejabat maple, oak dan boleh digunakan di mana sahaja. Ia tidak perlu untuk melaksanakan semua lantai parket dari satu jenis kayu boleh dipasang dari batu-batu dalam warna yang berbeza corak unik.

Beli parket bahagian - memberi perhatian kepada kualiti

blok parket yang ada dalam penyelesaian saiz yang berbeza. panjang tali boleh menjadi 15 - 40 cm, lebar 3-9 cm dan ketebalan 1,5-2,2 cm.

Saiz jalur parket

Memilih saiz jalur mestilah berdasarkan keluasan lantai: jalur kecil visual akan meningkatkan bilik, dan besar - untuk mengurangkan. Dari sudut pandangan menyusun selat bersaiz ia juga adalah penting. Jika jalur parket yang besar, bilangan sambungan akan kurang, tetapi kemudian akan menjadi lebih banyak keperluan kepada kualiti bahan pengeringan. Semakin tali, lebih rendah keanjalan.

Lebar optimum blok parket - 5 cm Jika anda ingin menggunakan jalur yang lebih besar, membeli orang-orang yang mempunyai incisions di bahagian dalam, mereka lebih tahan kepada perubahan bentuk..

Apa yang perlu saya mencari apabila membeli parket:

 • Permukaan hadapan hendaklah bebas daripada knot, berpecah dan retak.
 • Lapisan atas (dari atas untuk memulakan bersama alat) harus cukup besar. Semakin tebal lapisan haus, lebih banyak kali parket boleh yg dicampur dgn pasir dan kemas kini.
 • Produk mesti kering sehingga 8%. Masa pengeringan sekurang-kurangnya sebulan.
 • Ia adalah perlu untuk memeriksa kualiti lidah mabuk dan alur. Ia cukup daripada 4 kali ganda kurungan persegi. Jika tali disertai dengan mudah dan terbentuk antara mereka sudut 90 ° tanpa retak dan jurang, maka lidah sistem dan alur dibentuk dengan tepat.
 • jalur penapis ke arah memotong, kehadiran sapwood, knot dan serpihan.

Yang berharga paling tahan lama dan jalur yang dipanggil cut jejarian, iaitu, mengalir bersama-sama. Satu ciri ciri adalah garis lurus pada permukaan dan warna seragam. lantai gred Radial mahal daripada jenis lain.

Teknologi meletakkan parket

Semua kerja-kerja meletakkan parket yang bermula hanya selepas siling dan dinding penamat selesai, meletakkan komunikasi dan menguji mereka untuk kebocoran. Dalam proses meletakkan parket mesti mematuhi petunjuk tertentu kelembapan dan suhu. Oleh itu kelembapan sisa dinding hendaklah tidak lebih tinggi daripada 6%, seks kelembapan - tidak lebih daripada 5% kelembapan relatif 35-60%. Suhu optimum - 18 - 23 ° C.

Kegagalan untuk mematuhi syarat-syarat ini akan membawa kepada perubahan bentuk lapisan. Jika diletakkan parket pada kadar yang tinggi kelembapan, ia membengkak dan ditaip kelembapan. Dan apabila semua kerja akan berakhir, akhirnya ia kering, akan "menjadi layu" dan akan ada jurang antara mati. Betulkan ia jauh lebih sukar dan lebih mahal daripada melakukan semuanya dengan betul dari awal.

Permukaan ke yang akan disusun blok parket harus sempurna lancar, kesilapan maksimum 1 mm per 1 m2.

Teknologi meletakkan parket

Teknologi meletakkan parket Ia termasuk peringkat berikut:

 1. Pembaikan lantai konkrit lama, jika diperlukan.
 2. Kalis air asas konkrit.
 3. Mencurah meratakan senarai yg panjang lebar 4-5 cm tebal. Atau meletakkan lag untuk lantai kayu.
 4. Penyebuan senarai yg panjang lebar di bawah pelekat.
 5. Ikatan papan lapis kalis air untuk senarai yg panjang lebar atau pengancing papan lapis untuk gelegar.
 6. Gluing dan memaku lantai papan lapis.
 7. Mengempelas permukaan parket.
 8. Shpatlevanie parket.
 9. Penyebuan parket bawah varnis.
 10. Bedah siasat parket lakuer 3-9 lapisan.

Semua langkah-langkah yang perlu diikuti, jika tidak akhirnya parket ssohnetsya akan mula berderak atau jatuh jauh sama sekali.

kerja-kerja persediaan sebelum meletakkan lantai

Penyediaan sebuah firma, asas tahap, mungkin salah satu tugas yang paling penting dalam meletakkan parket. Dari kualiti pengikat permukaan bergantung kepada ketahanan lapisan secara keseluruhannya. Kos meletakkan parket, jika anda memesan dalam syarikat-syarikat pembinaan khusus secara amnya tidak sebahagian daripada persediaan asas.

Penyediaan asas konkrit

Apabila lantai meletakkan akan dibuat di atas lantai konkrit, perkara pertama ia perlu kalis air. Untuk permukaan papak ini harus meletakkan membran Superdiffuzionnaya atau filem plastik 200 mikron. Sendi dibuat dengan web filem itu bertindih 15 - 20 cm dan pembinaan pita terpaku. Pada dinding filem kalis air bermula pada 10 - 15 cm dan buat sementara tetap di atasnya dengan pita pelekat.

Maka ia adalah perlu untuk mengisi senarai yg panjang lebar meratakan, yang juga akan berkhidmat sebagai asas untuk pemasangan papan lapis. Ketebalan yg panjang lebar itu mesti 4 - 5 cm yang diperlukan dikawal mendatar dan lapisan kecacatan -. Lubang, rongga, dan perbezaan ketinggian lain.

Penting! Sebelum bermula kerja tie seterusnya untuk menjadi benar-benar kering. Ia mengambil masa kira-kira satu atau dua bulan. Jangan tergesa-gesa dan terus bekerja untuk meletakkan parket, kerana kayu yang akan menarik kelembapan daripada senarai yg panjang lebar, dan ia akan membawa kepada tekanan yang tidak dapat dielakkan.

Apabila senarai yg panjang lebar kering, permukaannya disalut dengan primer khas yang meningkatkan lekatan asas dengan pelekat dan pada masa yang sama kalis air masa perbuatan itu.

Meletakkan papan lapis di atas asas yang konkrit untuk parket

Kemudian, papan lapis kalis air diambil ketebalan 12 mm, dipotong kepada kuasa dua 50x50 cm atau 75x75 cm.

Fungsi papan lapis kalis air bawah pakej tunggal-piece:

 • Melindungi lantai dari pengecutan ubah bentuk.
 • tahap ideal permukaan.
 • Ia berfungsi sebagai penebat dan bahagian penebat bunyi.
 • Ia memberikan kekuatan.
 • Ia berfungsi sebagai asas untuk menetapkan papan lantai. Jika lantai yang diletakkan secara langsung di pengisi, yang patah topsheet kerana bar tali leher boleh menjadi murtad. Papan lapis juga menyimpan mereka tegas.

Penting! ketebalan papan lapis harus kurang daripada 5 mm jalur parket tebal. Tetapi untuk menggunakan lembaran kurang daripada 12 mm adalah tidak praktikal, mereka tidak melaksanakan fungsi mereka. Dalam kes seperti itu boleh diletakkan dalam dua lapisan papan lapis, vrazbezhku.

permukaan senarai yg panjang lebar lagi berlumur dengan gam di atasnya dan dataran papan lapis patut ketat ditekan dan dowel-paku atau skru tetap. Antara dua papan lapis semestinya meninggalkan sekurang-kurangnya 1 - 1.5 mm jurang untuk mengelakkan ubah bentuk lantai, jika venir mula berkembang.

Ia juga penting untuk meninggalkan jurang antara dinding dan papan lapis 2 - 3 mm, ia akan menjadi satu bersama pergerakan. jurang boleh memasukkan baji khas yang jurang itu tidak beralih.

Meletakkan papan lapis di gelegar

Tidak semestinya diikat papan lapis kepada asas konkrit, anda boleh membuat lama - pada gelegar lantai. Anda tidak perlu untuk menyelaraskan asas konkrit. Cukup kalis air, menyebarkan filem kalis air.

tingkat kalis air di gelegar

Kemudian log disusun dalam kenaikan 35 -. 40 cm lag boleh digunakan sebagai 50x50 kayu atau 50x80 mm. Diikat pada gelegar lantai menggunakan sudut dan kayu penetap. Dalam proses meletakkan lag adalah perlu untuk memastikan bahawa permukaan mereka membentuk permukaan yang rata. Untuk tujuan ini, perbezaan ketinggian tempatan asas konkrit boleh meletakkan podstavochki kayu atau prun yang tidak perlu.

Meletakkan papan lapis di gelegar

Apabila kayu balak akan dilengkapi, dipaku papan lapis. Gam tidak telah diiktiraf di sini, hanya skru. Langkah kekang dua papan lapis untuk log 10 -. 15 cm Adakah dipaku papan lapis adalah perlu bukan sahaja di tepi, tetapi di tengah-tengah semua kayu balak. Jurang antara kuasa dua juga diperlukan.

Penyediaan lantai kayu lama

Sebelum meletakkan lantai di lantai kayu lama mesti diperiksa untuk kebolehkhidmatan. Tidak ada tempat yang tidak ada calar, harga rendah atau kecacatan lain. Namun, jika ada sesuatu yang seperti ini, anda mesti sebahagiannya dibuka dan dibaiki gelegar lantai. Selepas selesai pengubahsuaian permukaan lantai kayu lama digilap. Meletakkan parket boleh dibuat terus di tingkat asas kayu tanpa papan lapis.

Meletakkan parket dengan tangan sendiri

Kerja-kerja meletakkan parket yang sangat bertanggungjawab, kita tidak boleh tergesa-gesa, mengurangkan masa pembaikan. Ia adalah lebih baik untuk berehat seketika atau dua hari seminggu, daripada kemudian buat semula semua kerja. Kerana satu kesilapan - dan semua turun penutup longkang.

Kaedah meletakkan parket

teknologi meletakkan parket melibatkan menyusun beberapa cara untuk:

 • Terapung kaedah bertelur.
 • Meletakkan gam parket.
 • Meletakkan dengan kuku penetapan atau skru.
 • Meletakkan gam parket dan kuku atau pengancing skru.

Cara terapung meletakkan parket

Cara terapung susun melibatkan penetapan blok parket hanya kepada satu sama lain dengan menggunakan lidah dan sistem alur. Dalam apa-apa cara lain, mereka tidak tetap ke tanah. Bagi apa-apa lantai tidak gritted, di bawahnya meletakkan bahan bunyi penebat, seperti gabus. Berlabuh blok cara parket adalah bebas mengembang dan mengecut bergantung kepada suhu dan kelembapan. lantai terapung dibaiki - ia mencukupi untuk memeriksanya dan berbaring lagi. Walau bagaimanapun, kekuatan lapisan itu adalah sangat dipersoalkan cukup satu sendi alat menjadi longgar, lantai keseluruhan mula meledingkan dan berubah bentuk.

Meletakkan parket pelekat

Menyusun pelekat parket Ia dianggap lebih tahan lama, tetapi kurang dikekalkan. asas plentifully berlumur dengan gam, kemudian disusun parketiny, menggabungkan lidah dan alur sistem. Kaedah ini dianggap lebih sukar dan mahal disebabkan oleh aliran pelekat.

Parket meletakkan gam dan kuku

Meletakkan gam parket dengan kuku penetapan atau skru - Cara yang paling tahan lama dan popular. Seperti tingkat yang hampir tidak tertakluk kepada ubah bentuk kerana mereka dikekang pada semua pihak. Tetapi pada masa yang sama untuk membaiki lantai itu tidak lagi berfungsi. Semua berharap untuk kehidupan yang panjang.

Bagaimana untuk meletakkan parket keping - Peristiwa Penting

Kepada lukisan di tingkat ternyata licin dan cantik, ia adalah dinasihatkan untuk menarik di atas kertas. Ia adalah penting untuk mengambil kira dimensi yang tepat dari bilik dan lantai papan. Jika tiba-tiba lukisan akan diperolehi, yang mana-mana nombor bukan integer, corak yang perlu dibuat semula supaya tepi dari bilik adalah deretan cut, tetapi hanya lurus ke bawah tengah-tengah.

Mula meletakkan parket juga bergantung kepada reka bentuk. Pertimbangkan contoh "herringbone".

 • Pertama, kita menandakan bilik, mencari tengah-tengah itu. Di tengah-tengah bilik dari dinding ke tali regangan dinding, di mana kita akan memberi tumpuan.
 • Ambil dua blok parket dan menyambung mereka sebagai "tulang hering", memasukkan lidah dalam alur. Pada lidah, alur dan gam digunakan untuk hujung jalur.
 • Kemudian kami kot dengan asas gam papan lapis, dari dinding ini. Menggunakan kulir bertakuk.

Meletakkan parket pada kord majachnye

 • Meletakkan "majachnuju pokok Krismas" kepada papan lapis supaya sisi sebelah kiri jalur ditekan kord ke pangkal, dan bar tepi kanan berhenti pada kordnya.
 • Tekan ke bawah tali untuk papan lapis supaya dapat memerah gam yang berlebihan.
 • Kemudian berlabuh kuku tali atau skru, skru mereka ke dalam jalur alur pada 45 ° dan utaplivaja bonet. Pada bar 40 cm panjang hendaklah sekurang-kurangnya dua kuku pengunci.

Penting! Dalam proses meletakkan tuan perlu duduk supaya kawat berduri bertempat dia.

Meletakkan parket - baris pertama firs

 • jalur lagi diletakkan di atas sampel. Papan lapis lapisan asas dengan jalur pelekat di lebar, ketebalan 1 - 1.5 mm.
 • Kita meletakkan bar dengan memasukkan ia di akhir dan alur membujur sebelumnya, untuk mencapai suatu tukul getah. Berlabuh skru ke dalam alur.

meletakkan parket

 • Siri pertama papan diletakkan di atas model "rumah api Krismas pokok" di sebelah kiri dan kanan.

Meletakkan parket herringbone - di pertengahan dari bilik

 • Maka timbunan beberapa bar di sebelah kiri "rumah api Krismas pokok", maka yang betul. Dan sebagainya, bertindak, meluaskan zon memasang, sehingga kita mencapai dinding.
 • Kesesakan berhampiran dinding mengisi memotong ke bar saiz.
 • Antara dinding dan baris terakhir papan parket memasukkan baji, jurang 2-3 mm.

Semua kerja-kerja selanjutnya boleh dijalankan sekurang-kurangnya seminggu kemudian, pelekat juga boleh kering. Walaupun sesetengah pakar mengesyorkan menunggu enam bulan, kemudian parket jalur sendiri mengambil kedudukan akhir.

Pilihan untuk meletakkan parket

Parket baik kerana ia boleh diletakkan dalam pelbagai corak, mempunyai bilah pada sudut yang berbeza dan dalam urutan yang berbeza.

Pilihan untuk meletakkan parket

"Deck" - cara yang paling mudah untuk menyusun. Rod telah betul-betul selari antara satu sama lain, dengan mengimbangi panjang 1/3 atau ½ tali. Jalur pertama terletak berhampiran dinding, untuk patut selesa daripadanya menewaskan duri.

"Herringbone" - jalur saling pada sudut 90 °. Pada jalur mestilah dua cleat - satu pihak membujur, yang kedua - akhir yang sempit. Hendaklah juga terdapat dua alur di sisi bertentangan. Kaedah menyusun agak rumit, kerana siri ini adalah perlu untuk sempurna menyelaraskan.

"Squares" dan "rangkaian" dibentuk dengan mudah. Pertama 2/3/4 jalur parket disusun dan terikat bersama-sama, kemudian tali lain menyertai 2/3/4, tetapi berserenjang dengan disusun pertama. baris supaya alternatif, bertukar corak geometri organik.

"Tocang" dengan memasukkan dari pelbagai jenis kayu.

meletakkan parket

"Berlian" disusun dari jalur parket berlian berbentuk asal.

"Sheremetyevo Star" dibentangkan dua jenis jalur segi empat tepat dan romboid condong.

Selain daripada pilihan di atas wujud kombinasi daripadanya dengan pelbagai angka dan lukisan.

seni parket

Pada meletakkan harga parket bergantung kepada susun atur versi jalur. Susun atur mudah dari "Deck" adalah bernilai 7,5-8 USD setiap 1 m2, "herringbone" akan kos USD 9 satu meter persegi, dan parket seni boleh kos 17 USD sehingga 35 USD dan banyak lagi. Semua harga ini adalah eksklusif kerja persediaan dan penamat berikutnya - Mengempelas dan varnishing. Kos purata meletakkan parket dengan menggilap dan varnishing ialah 17 USD setiap 1 m2.

Mengempelas parket

Mengempelas parket

Pengisaran adalah perlu untuk membuat permukaan sebagai rata dan menghapuskan kecacatan yang disebabkan dalam perjalanan kerja. Pengisaran boleh menghasilkan pengisar khas atau pengisar konvensional dengan bulatan nazhdachki. Sudah tentu, sander varian lebih pilihan, dan debu akan kurang.

Pengisaran masa pertama dan kedua dijalankan kasar secara terperinci, untuk mengurangkan lebam besar. kali ketiga - bijirin halus, untuk mencapai permukaan licin dan menghapuskan kekasaran, yang timbul selepas pelapisan pertama. Kemudian, lantai harus teliti vakum, keluarkan semua debu halus.

Shpatlevanie dan penyebuan parket

Shpatlevanie parket

tidak Zashpatlevat mengelakkan semua retak di lantai, walaupun tidak ada kecacatan yang besar yang boleh dilihat. dempul khas untuk kayu musnah di atas lantai, penuh semua retak dan penyelewengan. Selepas pengeringan, lantai mesti yg dicampur dgn pasir bijirin lagi halus dan mengeluarkan dempul berlebihan. Kemudian lagi, pembersih lantai. Untuk meningkatkan lekatan untuk parket varnis dan pada masa yang sama memastikan bahawa varnis tidak menembusi jauh ke dalam struktur lantai parket oshpatlevannogo permukaan kayu ditutup dengan buku asas.

Tingkat bedah siasat lakuer bertatahkan parket atau minyak

penyemburan lakuer parket

varnis melindungi kayu dari kelembapan dan daripada kesan mekanikal. Jumlah lapisan pernis di tingkat yang berkenaan dari 3 hingga 9. lebih lapisan, imej yang lebih mendalam diperolehi. Lacquer roller digunakan untuk permukaan keseluruhan sekali gus, dan kemudian meninggalkan lantai juga kering 24-36 jam. Melaksanakan kerja-kerja varnishing mestilah yang bersih, kasut yang lembut.

Penting! Manakala Lakuer kering, anda tidak boleh membuka tingkap meninggalkan pintu terbuka, hidupkan penghawa dingin, pengudaraan atau cara lain untuk menyediakan draf. Varnish perlu mengeringkan syarat yang banyak tanpa angin.

Semua lapisan berikutnya varnis digunakan juga pada jangka masa yang pada roller pengeringan 24-36 jam setiap lapisan. Lapisan terakhir mesti kering selama sekurang-kurangnya seminggu, jadi baginya ia adalah mungkin untuk berjalan dengan berhati-hati, dan meletakkan mereka di dalam bilik boleh diberikan hanya selepas sekurang-kurangnya sebulan, atau dua.

Lakuer parket adalah berkilat dan matte. berkilat Ia menjadikan bersinar lantai, membuat cahaya bilik dan menekankan rajah. matt lakuer digunakan untuk mengurangkan corak kecerahan pada kayu dan keselesaan kepada suasana yang mesra.

Meletakkan parket boleh menjadi lebih mahal daripada meletakkan lantai kayu pepejal adalah kira-kira 2 - 4 kali. Tetapi salutan tersebut akan menjadi lebih canggih dan tahan lama, dan kurang risiko keriut. Kunci kepada kejayaan dalam mewujudkan berprestij parket indah - wizard kesabaran.


Like this post? Please share to your friends: